Със своята слабост Валери Симеонов даде най-силния коз на противниците

...
 Със своята слабост Валери Симеонов даде най-силния коз на противниците
Коментари Харесай

За кожата на един вицепремиер

 Със своята уязвимост Валери Симеонов даде най-силния коз на съперниците си

 

Светлана ВЛАДИМИРОВА

Омръзнало му на заека да се крие от дивите зверове в гората и избягал в полето. Там налетял на други едри бозайници, уплашил се и побегнал обратно. Стигнал огромните дървета и споделил: Горо, сгреших, че те напуснах, мога ли да се върна назад? А дърветата дали отговор - ела си, бе, зайко, не че някой е схванал, че си си тръгнал! Така един сътрудник с усмивка разказа неотдавна значимостта на Валери Симеонов. В последната седмица обаче се убедихме, че не е доста прав. Защото отводът на вицепремиера да напусне поста си, върна всекидневните митинги по жълтите павета, събра публичния яд против патриотите, понижи доверието в кабинета, събра Българска социалистическа партия и президента, вкара съвсем публично „ Воля " във властта и докара първия ултиматум на Движение за права и свободи против кабинета „ Борисов " 3.
Блъфира ли Доган е въпросът, който виси от сряда, когато Мустафа Карадайъ остави за кабинета избора дали да се раздели със Симеонов в този момент или да да привиква с мисълта, че ще напусне ръководството малко по-късно. Нека си напомним събитията от последните 5 дни.
Докато ГЕРБ си шушукаха, че това е следващата катранена серия против националистите във властта, знакови фигури от придвижването - Хамид Хамид и Халил Летифов, даваха обширни изявленията, с цел да убеждават, че

не става дума за сякаш провокация, а за честен въпрос

който не търпи отсрочване. В петък не остана и капка подозрение, че за Движение за права и свободи оставката на Валери Симеонов е безкомпромисна. Това е записано като решение на най-висшия им орган и бе признато единомислещо от съвсем 200-те членове на националния им съвет. Което с две думи значи - няма връщане обратно. Към категоричността за вицепремиера беше направена и морална трансформация във връзка с ултиматума. Или си отива Симеонов, или пада кабинетът, или срам за всички. Карадайъ още веднъж съобщи, че предварителните избори са неизбежни, само че и че тяхното осъществяване би трябвало да се предхожда от управническата стратегия за ускорено и догонващо развиване, която сега се написа от над 15 панела в партията.
Независимо че множеството медии подчертаваха върху изявлението му като искане за оставка и предварителни избори, главният въпрос бе политическата орис на съдружния вицепремиер. Това се удостовери и в изявлението на Йордан Цонев в „ Панорама ". От директния му конфликт с водача на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов станаха ясни минимум две неща: Че по проблема Симеонов компромис е неосъществим. И че Движение за права и свободи няма желание на провокира парламентарна рецесия, изключително по време на дебатите по бюджета. Нещо повече - Цонев загатна, че ролята на придвижването за запазването на плоския налог ще е основна, защото патриотите и Българска социалистическа партия към този момент упорстват за неговото унищожаване. Затова и парламентарната група на придвижването още веднъж ще гласоподава национално отговорно. Това даде коз на Цветанов да желае компромис от страна на Движение за права и свободи по горещия проблем „ Симеонов " в името на бъдещата непоклатимост, само че получи ненадейно безапелационен отвод. По тази тематика нямаме диалог, отсече Цонев и провокира нервна реакция на един от най-обиграните политици, какъвто е Цветанов.
Уикендът

не донесе нито развръзка, нито спад на напрежението

Ранният коментар на политолога Георги Харизанов наля масло в огъня. Според него не би трябвало да се обръща изключително внимание на думите на Движение за права и свободи, тъй като имат двойнствено държание - дават ултиматум, само че в това време пазят кворума в Народното събрание и поддържат кабинета при законите.
Малко по-късно се изрече и министър председателят. Той изрично съобщи, че няма желание държавното управление да подава оставка. Направи отпратка към неприятното завещание от кабинета „ Орешарски ", когато са управлявали Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. И сподели, че е обикновено както опозицията да желае оставки, по този начин и потърпевшите олигарси да разпалват неодобрение.
Премиерската реакция предизвика ново изявление на Движение за права и свободи, този път в предаването „ Офанзива " и то от един от най-близките хора на Доган - Рамадан Аталай. Той изясни, че кардиналното искане на Движение за права и свободи за оставката на Симеонов като ултиматум го одобряват единствено тези, които са гузни. Аталай втвърди тона към ГЕРБ, припомняйки по какъв начин министър председателят е награждавал настоящия клиент на прокуратурата Иво Прокопиев и посредством частичните избори в Суходол по какъв начин ръководещата партия употребява властта си, с цел да поставя кметове.
Неделно, спорът закупи действителното си измерение в изявлението на депутатката Велислава Кръстева в Българска национална телевизия. Тя направи ясно разграничаване какво за Движение за права и свободи значи въпросът Симеонов и по какъв начин придвижването си показва промяната на властта. За Движение за права и свободи Симеонов е Рубикон. Ако този случай не бъде решен или бъде заметен, както се изрази тя, следват нови кавги. И то не от Движение за права и свободи, а от самия вицепремиер. Движението към този момент не желае оставка на Симеонов, а неговото остраняване от кабинета. И се базира на конституцията, че това деяние не значи предварителни избори. Тя удостовери предходните изявления, че те са неизбежни, само че с нюанса, че това не значи, че са и мечтани.
Петдневният вербален залп от хората на Доган е много неочакван. Всеизвестна е тяхната спестовност в изявленията. Затова и може да се допусна, че след оповестението на Рубикона, е пристигнало времето на дейностите. Какви ще са те, надали някой ще се наеме да гадае. Все отново става дума за Доган, който постоянно до момента е сюрпризирал с непредсказуемостта си. И в групата на сюрпризираните, Борисов не постоянно е бил изключение. Да, през днешния ден министър председателят със цялостно съображение се гордее с най-богатия бюджет на прехода, който съумя да направи. Но в това време има едно мислено. А точно фразата, пратена му от Доган: " Не замитай проблема „ Симеонов ".
Едва ли вицепремиерът си е представял, че точно той ще даде на най-големия си зложелател толкоз мощно оръжие със личната си уязвимост. Но е реалност. Днес никой не може да упрекне Движение за права и свободи, че в борбата против Симеонов търси икономическа полза, властови запас или персонален реванш. Защото въпросът опира до тези морални котви, без които всеки естествен човек потъва на дъното в блатото, в което от дълго време живеем. И цветът на избавителния пояс е без значение.
Ако Симеонов беше обединил извинението си с оставка, казусът щеше да бъде систематизиран в дълговия файл на политическите петна, оцапали прехода. Но след спестовното му изявление, в този момент на ход е министър председателят. Както през вчерашния ден Кръстева сподели, още има късмет Борисов да раздаде правдивост. Предстои да забележим.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР